Overslaan en naar de inhoud gaan

Blepharidopterus chlorionis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Miridae [familie]
Blepharidopterus [genus] (3/2)
chlorionis [soort]

Exotenpaspoort ?

Reƫle kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Enkele populaties op valse Christusdoorn aangetroffen verspreid over Nederland. Ook in Frankrijk en Duitsland is deze soort gevestigd.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Een monofage soort van valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos), een aangeplante exotische boom in Nederland. Hoewel er economische schade in kweken kunnen optreden, is er geen risico op overstap naar inheemse bomen.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2016 - 2021
Jaar van eerste melding 2021
Natuurlijke verspreiding Noord-Amerika
Verspreiding in Nederland
 • Gelderland
 • Limburg
 • Noord-Brabant
 • Verspreiding in Nederland (toelichting) Tijdens gericht zoeken op een aantal groeiplaatsen van valse christusdoorn aangetroffen. Bij verdere inventarisaties kunnen ongetwijfeld nieuwe vondsten worden gedaan.
  Habitats Stedelijke gebieden
  Wijze van introductie Verontreinigd kwekerijmateriaal
  Impact Sociaal-economisch
  Ecologische impact (toelichting) Geen, het gaat om een monofage soort van valse christusdoorn, een aangeplante exotische boom in Nederland, er is geen risico op overstap naar inheemse bomen.
  Economische impact (toelichting) Uit Duitsland worden zulke hoge dichtheden van deze wants gemeld, dat ze bestreden werden (en dus kosten zijn gemaakt) om de esthetische waarde van de valse christudoorns te behouden. Een uitbraak bij een kwekerij of verkoper kan leiden tot schade aan de verkoop.

  Publicatie

   Aukema, B. & G. Lommen 2021. De eerste vondsten van de Nearctische Blepharidopterus chlorionis in Nederland (Heteroptera: Miridae). Entomologische Berichten 81 (5): 231-232.