Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerlijnige hamerhoofdplatworm Diversibipalium multilineatum

Foto: Roy Kleukers

Indeling

Geoplanidae [familie]
Diversibipalium [genus] (1/0)

Herkenning 

Groot (6-21 cm), okerkleurig met vijf zwarte tot donkerbruine rugstrepen, waarvan de middelste doorloopt tot over het karakteristieke driehoekige hamerhoofd. Kenmerkend voor dit hamerhoofd is dat het uiteinde van de middelste rugstreep op de kop wat verdikt is. De buikzijde is lichter gekleurd met drie lengtestrepen. 

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Komt oorspronkelijk uit Japan. Hij is twee keer in Nederland aangetroffen, in 2021 en 2022 in een tuin in Aagtdorp en in 2022 in een tuin in Zwijndrecht. Sinds 2010 is hij ook al in Italië en Frankrijk gesignaleerd. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.