Overslaan en naar de inhoud gaan

Bolle arkschelp Anadara kagoshimensis

Indeling

Arcidae [familie]
Anadara [genus] (1/0)

Indeling

Arcidae [familie]
Anadara [genus] (1/0)

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Inmiddels (maart, 2023) zijn van Anadara kagoshimensis op twee plaatsen (zeer) verse exemplaren aangetroffen. In Zeeland werd voor het eerst materiaal aangetroffen in maart 2022 in de Oosterschelde nabij de Bergse Diepsluis (Oesterdam tussen Tholen en Zuid-Beveland). Daar zijn inmiddels grote aantallen doubletten en verse kleppen gevonden. Geheel los daarvan zijn er meldingen van vers materiaal, waaronder doubletten met vleesresten, van Scheveningen, zowel van het strand als tussen de blokken van de havenhoofden. Levend is de soort echter (nog?) niet gemeld. Het is nog steeds onduidelijk of de soort zich heeft gevestigd. Het waargenomen materiaal kan ook afkomstig zijn van vissersschepen.
Vestigingsstatus Onbekend
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) De soort komt oorspronkelijk uit de Grote en Indische Oceaan, o.a. Korea, China, Japan en het noordelijk deel van Australië. In de jaren ‘60 kwam deze soort in het Middellandse Zeegebied terecht, waar nu op veel plaatsen grote populaties voorkomen. Gezien het grote verspreidingsgebied heeft de soort een brede ecologische niche. Meerdere andere exoten uit die omgeving hebben zich hier massaal kunnen ontwikkelen. Mede door de klimaat veranderingen kan er voor de soort gunstige omstandigheden ontstaan waardoor de soort zich blijvend in onze kustwateren kan vestigen en sterk kan toenemen.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2020 - 2022
Jaar van eerste melding 2022
Natuurlijke verspreiding
  • Noordelijke Stille Oceaan
  • Zuidelijke Stille Oceaan
  • Indische Oceaan
  • Verspreiding in Nederland
  • Zuid-Holland
  • Zeeland
  • Verspreiding in Nederland (toelichting) Zeer vers materiaal is van de soort aangetroffen, maar nog nooit zijn levende dieren waargenomen. Het is daarom niet zeker of de soort zich ook daadwerkelijk gevestigd heeft.
    Habitats
  • Mariene habitats
  • Estuaria en brakwatergebieden
  • Wijze van introductie Aquacultuur
    Impact Concurrentie
    Ecologische impact (toelichting) Thans (maart 2023) is er geen sprake van ecologische impact.
    Economische impact (toelichting) Thans (maart 2023) is er geen sprake van economische impact.

    Publicaties