De spectaculair gekleurde gevlekte lantaarndrager Lycorma delicatula (spotted lanternfly) is een grote grijs gekleurde cicade en zou bij introductie in Nederland veruit de grootste cicade van ons land zijn. De grijze voorvleugels hebben zwarte stippen terwijl de voorvleugelpunt sterk netvormig geaderd is. De achtervleugels contrasteren opvallend met de voorvleugels. De basis van de achtervleugels is roodgekleurd met donkere stippen, de top is zwart en het middendeel draagt een witte streep. De kop, het borststuk en de poten zijn donkerbruin tot zwart terwijl het achterlichaam geel is met aan de bovenzijde in het midden een zwarte bandering. De mannetjes zijn 17-22 mm lang terwijl de vrouwtjes groter zijn met 20-27 mm. Naast een verschil in totale lichaamsgrootte is er ook een kleurverschil in de abdomentop: bij de mannetjes zwart en bij de vrouwtjes deels roodgekleurd (rode valvifers).
Ook de larven zijn groot en opvallend. De eerste drie larvale stadia zijn donker gekleurd met witte stippen, terwijl het vierde en tevens laatste stadium roodgekleurd is met ook witte stippen. Geen enkele Nederlandse cicade larve heeft dergelijke opvallende witte stippen.
Lantaarndragers (Fulgoridae)
De familie van de lantaarndragers (Fulgoridae) is primair tropisch en telt 774 soorten (Bourgoin 2019). De naam ‘lantaarndragers’ verwijst naar een oude mythe. De kop van sommige soorten is extreem snuitvormig verlengd tot soms wel bijna de lengte van het lichaam. Op gezag van de bekende naturaliste en kunstenares Maria Sibylla Merian werd lang geloofd dat deze snuit (de lantaarn) in het donker licht gaf.
Bron
Auteur(s)
Bieman, C.F.M. den