Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse maanvlinder Actias luna

Indeling

Saturniinae [subfamilie]
Actias [genus] (1/0)
luna [soort]

Indeling

Saturniinae [subfamilie]
Actias [genus] (1/0)
luna [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Nee
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) De soort is tot nu toe slechts één keer aangetroffen in Nederland (Vliegenthart, 2022). Hoewel Actias luna ook in Nederland door liefhebbers in gevangenschap gekweekt wordt is er tot nu toe buiten het natuurlijke verspreidingsgebied (het oosten van Noord-Amerika) geen voortplanting vastgesteld. Gezien de vastgestelde regionale waardplantspecialisatie (Hall, 2007) lijkt de kans op vestiging in Nederland ook klein. Wel is de tegenwoordig veel in Nederland aangeplante amberboom (Liquidambar styraciflua) een voedselplant.
Vestigingsstatus In gevangenschap/gecultiveerd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) De soort heeft zich voor zover bekend tot nu toe nergens buiten Noord-Amerika in het wild voortgeplant. Ook wordt in de literatur geen melding gemaakt van schade veroorzaakt door deze soort in het natuurlijk verspreidingsgebied (Hall, 2007).
Type introductie Onbekend
Jaar van eerste introductie 2022
Jaar van eerste melding 2022
Natuurlijke verspreiding Noord-Amerika
Verspreiding in Nederland Zuid-Holland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Het enige bekende exemplaar dat in Nederland gevonden is was een imago dat zich op een muur in Boven-Hardinxveld (Zuid-Holland) bevond.
Habitats
  • Stedelijke gebieden
  • Gematigd loofbos
  • Wijze van introductie
  • Huisdier-/aquariumhandel
  • Overige ontsnapping
  • Impact
  • Herbivorie
  • Gering
  • Ecologische impact (toelichting) Het is niet bekend of de rupsen zich kunnen voeden met in Nederland inheemse plantensoorten. Er zijn wel voedselplanten bekend uit genera die ook in Nederland voorkomen zoals Betula (berk) en Juglans (walnoot). Hoewel veel soorten loofbomen als waardplant worden genoemd lijkt er sprake te zijn van regionale specialisatie (Hall, 2007).
    Economische impact (toelichting) Een economische impact is onwaarschijnlijk. Wel worden verschillende waardplanten in Nederland gekweekt zoals amberboom (Liquidambar styraciflua), zwarte walnoot (Juglans nigra) en papierberk (Betula papyrifera).

    Publicaties