Overslaan en naar de inhoud gaan

Eurhadinoceraea ventralis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Eurhadinoceraea [genus] (1/0)
ventralis [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Monofage bladwesp op Clematis. Deze plant komt veel voor in tuinen en de soort blijkt al op veel plekken in Europa aan te slaan, ook in Noord-Europa. In Lent lijkt in elk geval een populatie aanwezig te zijn.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Lokaal
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Deze bladwesp leeft monofaag op Clematis, een plant die veel in tuinen groeit maar ook een inheemse vertegenwoordiger heeft. Het is niet bekend of de soort ook overstapt op de inheemse Clematis en dan voor ecologische schade zorgt.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2009 - 2014
Jaar van eerste melding 2014
Natuurlijke verspreiding Azië
Verspreiding in Nederland Gelderland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Vanaf 2014 aanwezig in een tuin in Lent, en eenmaal een vondst in een tuin in Wageningen.
Habitats Stedelijke gebieden
Wijze van introductie Verontreinigd kwekerijmateriaal
Impact
  • Sociaal-economisch
  • Niet bekend
  • Ecologische impact (toelichting) Onbekend of de soort ook overstapt op de inheemse Clematis en dan voor ecologische schade zorgt.
    Economische impact (toelichting) Schade aan Clematis wordt gerapporteerd, dus mogelijk ook schade op kwekerijen of plantenverkooppunten.

    Publicatie

      Belgers, D. & L. Blommers 2023. De bladwesp Eurhadinoceraea ventralis nu ook in Nederland gesignaleerd (Hymenoptera: Tenthredinidae). Entomologische Berichten 83 (2): 49-50.