Overslaan en naar de inhoud gaan

Griekse zilverspar Abies cephalonica

Indeling

Pinaceae [familie]
Abies [genus] (9/0)

Indeling

Pinaceae [familie]
Abies [genus] (9/0)

Exotenpaspoort ?

Reƫle kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Redelijke mate van zekerheid (een of enkele bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Abies cephalonica (Griekse zilverspar) is een naaldboom afkomstig uit de Griekse binnenlandse berggebieden. In haar oorsprongelijk habitat groeit ze in mediterrane bosgebieden, met name op kalkrijke bodems tussen de 400 en 1800 meter hoogte. A. cephalonica wordt soms toegepast in parken en tuinen en daarnaast soms toegepast in plantages bestemd voor bosbouw. In Nederland zijn geen bosaanplanten van A. cephalonica bekend, vermoedelijk vanwege ongeschikt klimaat en bodem. Gezien klimaatverandering kan het zijn dat de bosbouw kiest voor andere soorten coniferen om toe te passen in de Nederlandse bossen, soorten die beter aangepast zijn aan droogte en hitte stress. Het kan zijn dat A. cephalonica daarvoor in aanmerking komt.
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Zeldzaam
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Naaldboom die vermoedelijk in Nederlandse bosgebieden op kalkrijke bodems kan verwilderen. In Centraal-Europese zijn diverse signalen van verwildering van A. cephalonica (o.a. Oostenrijk, Hongarije en Sloveniƫ), soms met honderden jonge bomen.
Type introductie Opzettelijk
Jaar van eerste melding 2022
Natuurlijke verspreiding Europa
Verspreiding in Nederland Utrecht
Verspreiding in Nederland (toelichting) Abies cephalonica is in 2022 voor het eerst verwilderd gevonden in Nederland bij Breukelen, in stedelijke omgeving, in een plantsoen. Zo ver bekend zijn er geen bosaanplanten met A. cephalonica.
Habitats
 • Stedelijke gebieden
 • Gemengd conifeer-/loofbos
 • Wijze van introductie
 • Bosbouw
 • Sierdoeleinden
 • Impact Concurrentie
  Ecologische impact (toelichting) Gezien voorkeur voor kalkrijke bodems vermoedelijk geringe ecologische impact. Gezien habitat en klimaatvoorkeur vermoedelijk beperkt tot stedelijke milieu's in Nederland.

  Publicatie

   Essl, F. 2022. Introduction, spread and distribution of Abies cephalonica in Austria. BioInvasions Records 11: 593-599. [link]